top of page

Boyun Tutulması Neden Olur?

Pek çoğumuz hayatımızın bir döneminde boyun tutulması sorunu ile karşılaşmışızdır. Günlük hayatımızı olumsuz etkileyen ve hareket kısıtlılığına neden olan bu rahatsızlık, birçok sebepten ötürü oluşabilir. Bu durum genellikle boyun kaslarında sertleşme ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Boyun tutulmasının nedenlerinin anlaşılması ise bu rahatsızlığın tedavi sürecinde son derece önemlidir.




Boyun Tutulması Nedenleri

Boyunda tutulma nedenlerinin çeşitlilik gösterdiğini belirtmiştik. Bu belirtiler arasında duruş bozukluğunu, boyun tutulmasının en sık karşılaşılan sebebi olarak gösterebiliriz. Uzun saatler boyunca masa başında çalışmak ya da bilgisayar kullanmak, boyun kaslarının yanlış bir pozisyonda kalmasına ve gerginleşmesine yol açar. Durum böyle olunca boyun kasları zamanla sertleşir ve boyunda tutulma meydana gelir. Bununla birlikte telefon kullanırken boynun sürekli öne eğik olması da boyun tutulmasına sebep olan bir diğer önemli etkendir.

Yanlış pozisyonda uyumak, boyun kaslarının gerilmesine ve tutulmasına sebep olabilir. Özellikle uygun yastık kullanılmadığında ya da uzun süre boynu desteklemeyen bir pozisyonda uyunduğunda, sabahları boyun tutulmasıyla uyanmak kaçınılmaz hâle gelir.

“Boyunda tutulmaya sebebiyet veren etkenler arasında stres var mıdır?” dediğinizi duyar gibiyiz. Tahmin ettiğiniz gibi stresle boyun tutulması arasında da yakın bir ilişki vardır. Psikolojik stres, vücudun farklı bölgelerinde kas gerginliğine neden olabileceğinden boyun kaslarının kasılmasına ve tutulmasına da yol açabilir.

Boyun fıtığı gibi omurga rahatsızlıkları da boyun tutulmasına yol açan bir diğer nedendir. Fıtık, omurlar arasındaki disklerin kayması ya da yırtılması sonucu sinirlerin baskı altına alınmasına neden olduğundan boyunda ağrı ve tutulmaya yol açabilir.

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Boyun tutulmasını önlemek için alınabilecek bazı basit ama etkili önlemler vardır. Bu önlemler, boyun kaslarının korunmasına ve günlük yaşamda daha rahat hareket edilmesine yardımcı olabilir.

Uzun süre masa başında çalışan veya bilgisayar kullanan kişilerin doğru duruş pozisyonuna dikkat etmesi de boyun tutulmasının önlenmesi noktasında son derece önemlidir. Bilgisayar ekranının göz hizasında olması ve sandalyenin bel desteği sağlaması gibi basit önlemler boyun kaslarını koruma noktasında oldukça etkilidir.

Günümüzün olmazsa olmazı telefonlarımızı; sürekli boynumuzu eğerek kullanmaktan kaçınmak, boyun kaslarımıza hasar vermemek adına önem arz etmektedir. Telefonu göz hizasında alarak boynu dik bir pozisyonda tutmak, kasların gereksiz yere gerilmesini engelleyerek boyun tutulmasının da önüne geçecektir.

Boyun tutulması kronik bir hâl almışsa ya da altta yatan ciddi bir rahatsızlık varsa, bir kayropraktik uzmanına başvurmak gerekir. Kayropraktik uzmanı size en uygun tedavi planlamasını yaparak boyun kaslarını güçlendirmek ve esnekliğini artırmak için özel egzersiz programları sunacaktır.

Kayropraktik Uzmanı Mustafa Toprak Kliniği, manuel terapi başta olmak üzere tüm fizik tedavi uygulamalarının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği bir merkez olup kronikleşen boyun tutulması probleminiz için de en uygun tedavileri uygular. Her türlü omurga sorununuza emin ellerde çözüm bulmak isterseniz hemen bizimle iletişime geçebilir ve donanımlı kayropraktik uzmanımızdan en yakın tarihe muayene randevusu oluşturabilirsiniz.

 

bottom of page