Skolyoz
Skolyoz, omurganın yana doğru eğrilmesiyle karakterize edilen bir omurga deformitesidir. Bu durum, genellikle büyüme döneminde ortaya çıkar ve omurga deformitesinin yanı sıra rotasyonel bir eğrilik de olabilir. Skolyozun nedeni genellikle bilinmemekle birlikte; genetik faktörler, kas zayıflığı, doğumsal anormallikler ve nöromusküler hastalıklar gibi çeşitli etkenlerle ilişkilendirilmiştir. Skolyozun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir. En yaygın skolyoz belirtileri; bir omuzun diğerine göre daha yüksekte ve daha dışarıda görünmesi, sırtın bir tarafından kaburga kemiklerinin daha belirgin olması, kalçaların düzgün hizada olmaması, vücut ağırlığının bir tarafa kayması nedeni ile eğik duruş, kronik sırt ağrısı ve yorgunluk hissidir.
Skolyoz tedavisi; eğrilik derecesine, yaşa ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Tedavi seçenekleri arasında gözlem, fizik tedavi egzersizleri, korse tedavisi, cerrahi müdahale bulunmaktadır. Hafif ve orta skolyoz vakalarında düzenli doktor kontrolleri, uzman fizyoterapistler tarafından uygulanan özel egzersizler, postürü düzeltmeye ve kasları güçlendirmeye yardımcı olurken eğrilik ilerlemesini durdurmak veya azaltmak amacıyla korse kullanımı da önerilebilir. Eğrilik derecesi belirli bir seviyeyi aştığında ya da kişi alternatif tedavilere yanıt vermediğinde cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak skolyoz vakalarındaki yakınmaların büyük çoğunluğu, uzman ellerde doğru fizik tedavi uygulamaları ile hafifletilebilmektedir.
Skolyoz tanısı konmuş bireyler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürerek ve uygun önlemleri alarak yaşam kalitelerini artırabilirler. Uzman fizyoterapistler gözetiminde düzenli egzersizler, postürü düzeltmeye ve omurga sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Doğru oturuş pozisyonu, yatak seçimi ve masa düzenlemeleri gibi ergonomik alışkanlıklar da omurganın sağlığını korumayı destekler. Elbette tüm bu önlemler uzman fizyoterapistlerin önerileri ve tedavi planlamaları çerçevesinde şekillenmelidir. Kalsiyum ve D vitamini gibi önemli besin maddelerini içeren sağlıklı bir beslenme planı da omurga sağlığını destekleyici önlemler arasında yer alır.
Her türlü sağlık probleminde olduğu gibi erken teşhis ve uygun tedavi ile skolyozun ilerlemesi de kontrol altına alınabilir ve kişilerin yaşam kaliteleri artırılabilir. Düzenli doktor kontrolleri, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ve uygun tedavi yöntemleri skolyozla başa çıkmada önemlidir. Bilinçlendirme ve önleyici tedbirler sayesinde, bireyler skolyoz riskini azaltabilir ve sağlıklı bir omurga yapısı sürdürebilirler. İyi eğitim almış ve deneyimli fizyoterpistler ile skolyoz egzersizleri sayesinde yaşam kalitesini artıran çok sayıda insan vardır.
Kayropraktik Uzmanı Mustafa Toprak Kliniği, skolyoz tedavisinde pek çok hastanın yüzünü güldüren profesyonel bir fizik tedavi merkezidir. Uzman fizyoterapistimiz, alanında uzman olup deneyimi ile tüm fizik tedavi uygulamalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Skolyoz tedavisi başta olmak üzere kliniğimizde gerçekleştirilen tüm fizik tedavi uygulamaları için bizimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.